שעות עבודה | ימים א' עד ה' 8:00-20:00 | ימי ו' 8:00-15:00
twitter facebook-call facebook-call facebook-call

צוואה מזויפת

18.05.2023

מקרה של צוואה מזויפת איננו מקרה צפוי וכך קרה שבני משפחת מיכקשווילי לא האמינו שלמה שקרה להם. לאחר פטירתה של אמם האהובה, האחים לבית מיכקשווילי גילו כי אדם זר, אשר פגש את אמם בשנותיה האחרונות, ביקש לקיים צוואה אשר במסגרתה המנוחה הורישה לו את כל רכושה. רכוש, אשר נאמד בכ-50 מיליון דולרים.

האחים ההמומים מיהרו להגיש לבית המשפט לענייני משפחה תביעה ובה התנגדות לקיום הצוואה. זאת, בטענה כי המסמך אשר הוצג על ידי הנתבע זויף ואיננו אותנטי. לאחר הליך משפטי מורכב, אשר כלל בין השאר ניתוח מעמיק של הצוואה מבחינה צורנית (כולל חוות דעת בתחום הגרפולוגיה), בית המשפט קיבל את טענותיהם של התובעים וביטל את הצוואה. ובכן, לא מדובר במקרה יחיד מסוגו. מדי שנה, בתי המשפט לענייני משפחה נדרשים לא אחת לבחון טענות המתנגדות לקיום צוואות מחמת זיוף. מהי אפוא צוואה מזויפת וכיצד נערכים דיונים אודותיה בבית המשפט? על כך בקצרה ברשימה הבאה.

מצווה לקיים את דבר המת – האם תקפה בנוגע ל-צוואה מזויפת?

צוואה היא מסמך אשר מבטא את הפעולה המשפטית האחרונה של אדם לאחר אחרית ימיו. בשל משקלה הרב, והיות ועומד מאחוריה הכלל ש"מצווה לקיים את דבר המת", כאשר עולה חשד בדבר צוואה מזויפת, ניתן להגיש התנגדות לקיומה בבית המשפט.

חוק הירושה, התשכ"ה-1965 קובע את הכללים לעריכת צוואה בישראל. החוק מגדיר ארבע דרכים לעריכת צוואה והן – צוואה בעל פה, צוואה בעדים, צוואה בפני רשות וצוואה בכתב יד. לכל אחת מהצוואות הללו ישנם כללים צורניים, דווקניים ומפורטים. למשל, כמה עדים צריכים לתמוך בצוואה בעדים, מה פירוש המילים "כתב יד" בצוואה בכתב יד, מי היא הרשות בפניה יש לערוך צוואה בפני רשות וכדומה. צוואה מזויפת היא למעשה צוואה אשר איננה עומדת בתנאים הצורניים המדוברים עד כדי חשש שהמסמך כלל לא נערך על ידי המצווה.

נטל ההוכחה בעת התנגדות לקיום צוואה

בכל תיק אשר עוסק בהתנגדות לקיום צוואה יש משקל רב יש לנושא "נטל ההוכחה". היינו, מי מבין בעלי הדין צריך להוכיח את צדקתו, ומי רק נדרש להציג טענות שכנגד. על פי חוק הירושה, כאשר מונחת לפני בית המשפט צוואה אשר כל הדרישות הצורניות התמלאו בה, חזקה על המסמך שהוא תקף וכשר. אי לכך, כל הטוען שהצוואה מזויפת – עליו נטל ההוכחה. אולם, אם הצוואה פגומה, ואיננה עומדת בדרישות הצורניות, נטל ההוכחה מתהפך. כעת, המבקש לקיים את הצוואה צריך להוכיח שהיא כשרה חרף פגמיה.

לעיתים, עולה בבית המשפט טענה בדבר צוואה מזויפת. קרי, טענה אשר מבקשת לשמוט את הקרקע תחת עצם היות הצוואה מסמך אמיתי ואותנטי שנחתם על ידי המצווה. במקרים אלה, הלכה פסוקה היא כי נטל ההוכחה לקיום הצוואה מונח על כתפיו של זה המבקש לקיימה.

כיצד מוכיחים טענת זיוף או צוואה מזויפת?

מחלוקת בנוגע לצוואה מזויפת מתבררת במסגרת הליכים אזרחיים בבית המשפט לענייני משפחה. בהליכים אלה, נטל ההוכחה מבוסס על מאזן ההסתברויות. בעל הדין אשר עליו רובץ נטל ההוכחה צריך לשכנע את בית המשפט כי גרסתו נכונה וסבירה יותר מזו של יריבו.

עם זאת, טענה בדבר צוואה מזויפת היא בסופו של היום טענה אשר יש לה גם גוון פלילי מסוים. כידוע, זיוף בכוונה לקבלת דבר במרמה היא עבירה פלילית על פי חוק העונשין. אי לכך, ולמרות שבית המשפט לענייני משפחה איננו ערכאה אשר דנה בפלילים (שם נטל ההוכחה הוא "מעל לכל ספק סביר"), בהליכים הנוגעים לצוואות מזויפות רמת ההוכחה הדרושה הינה מעט גבוהה יותר. כפועל יוצא מכך, בית המשפט בוחן בקפדנות ובזהירות את הראיות אשר מוצגות בפניו.

בין הראיות המוצגות בהליכים הנוגעים לצוואה מזויפת ניתן למנות למשל חוות דעת של מומחה בתחום הגרפולוגיה. יודגש, למרות שגרפולוגיה איננה מדע מדויק, בתי המשפט לענייני משפחה נוטים לקבל את חוות דעתם של מומחי כתב יד. לכל הפחות, חוות דעתו של המומחה מחזקת את הטענה שבה היא תומכת (ובשילוב טענות נוספות יכולה להטות את הכף). כמו כן, טענת צוואה מזויפת מוצגת בדרך כלל ביחד עם ראיות בדבר השפעה בלתי הוגנת על המצווה בעת עריכת הצוואה, עריכת צוואה כאשר המצווה לא ידע להבחין בטיבו של המסמך, העדר קשרים בין המצווה והנהנה וכדומה.

לסיכום

בתי המשפט לענייני משפחה דנים פעמים רבות בתיקים אשר עוסקים בטענות בדבר צוואות מזויפות. בסיטואציות אלה, ישנה חשיבות רבה לאופן שבו הדברים מוצגים בפני בית המשפט. כאמור, כאשר בעל דין מבקש לקיים צוואה, אך יריבו מצליח לשכנע את בית המשפט כי קיים ספק של ממש בעצם היות המסמך אותנטי ואמיתי, נטל ההוכחה בדבר כשרותה של הצוואה מונח לפתחו של הדורש את קיומה.

מדובר בהליך משפטי מורכב הכולל הן התייחסות לצוואה ברמה הצורנית (למשל – מבחינת סגנון כתיבה, בדיקה גרפולוגית וכדומה), והן ברמת התוכן (הוראות בלתי סבירות, העדר קשרים בין הצדדים וכו'). בשל המורכבות הרבה אשר מאפיינת תיקים מסוג זה, חשוב להתייעץ בהקדם עם עורך דין העוסק בדיני צוואות וירושות. זאת, בין אם אתם טוענים כי הצוואה מזויפת, ובין אם אתם בטוחים שהמסמך כשר ואותנטי.

מאמר זה נכתב על ידי עו"ד גילה עיני.

שלח
1
💬 Need help?
אפשר לעזור ?
דילוג לתוכן